UNITiD bij de Dutch Google Glass Meetup

Afgelopen vrijdag vond de tweede ‘Dutch Google Glass’ meetup plaats in Amsterdam. Er kwamen weer heel wat Glass Explorers bij elkaar; zoveel hadden we er nog niet bij elkaar gezien! Waar het twee maanden geleden vooral ging om kennismaking, draaide het deze middag om kennisdeling. Ook wij hebben wat verteld over Glass en Smart Home.

Het programma liet al zien dat er van alles langs zou komen; eerst een SXSW update van de nieuwste wearables en daarna hoe je ontwerpt voor Glass en de grote rol van de gebruikers context. Na de pauze kwamen verschillende cases aan bod zoals: bol.com films, zorg op afstand, interacteren zonder stem, sport statistieken en toepassingen voor thuis. Zo hebben we met elkaar onze uitdagingen, ontwikkelingen, pijnpunten en learnings kunnen delen.

Highlights SXSW interactive

De eerste spreker was Roeland Stekelenburg (Infostrada). Hij deelde de wearable highlights van SXSW interactive;

‘Dit jaar ging het echt over technologische innovaties, wat je met combinaties van software en hardware kunt doen’.

Hieronder een aantal interessante wearables die zeker de moeite waard zijn om even te bekijken:

De onderwerpen die Roeland steeds terug zag komen waren ‘the cloud’, ‘big data’, ‘privacy’ en de grote vraag wie de eigenaar nou is van al die data die de sensoren genereren: de gebruiker of het systeem?

‘Het probleem waar we nu op stuiten is fragmentatie. Wat we nodig hebben is open platformen om verschillende data bij elkaar te brengen’.

Gebruikers context

Na deze highlights nam Raimo van der Klein (Glasseffect) het stokje over en vertelde over zijn ervaringen met ontwerpen voor Glass. Hij beschreef Glass als:

‘Het geven van contextuele services met een minimale frictie tussen intentie en actie’.

Het belangrijkste is dat voordat we gaan ontwerpen, de context van de gebruiker in kaart is gebracht. Door middel van customer journeys kunnen we de gebruiker beter begrijpen en zien waar Glass waarde kan toevoegen. Hij toonde ons ‘Eaze’, een glass applicatie waar hij aan gewerkt heeft. Hiermee kan je door te knikken, zonder je handen of stem te gebruiken, een rekening betalen via Glass met Bitcoins.

Volgens Raimo is het probleem van Glass dat hij nog niet slim genoeg is om ons te begrijpen. Daarom heeft hij moeite om door te breken:

‘We zitten nu in de tijd waarbij gegenereerde data gekoppeld wordt aan het internet. We gaan naar een tijd toe dat producten intelligent worden, maar dat is nu een groot gat waar nog geen invulling voor is’.

Presentatie Raimo van der Klein; Designing for Glass
Presentatie Raimo van der Klein; Designing for Glass

Raimo ziet meer kansen bij het ontwikkelen van apps voor B2B. Bij consumenten heeft hij nog een grote twijfel:

‘Er is een botsing met wat Google wil en waarvoor het gebruikt moet worden’.

Glass CouchMovies

Na een korte pauze ging Iskander Smit (Info.nl) verder met zijn ervaringen met Glass en liet de case ‘Bol.com CouchMovies‘ zien. Deze app geeft bij thuiskomst een filmselectie die op tv komt, aan de hand van beoordelingen van bol.com-kopers. Hij helpt de gebruiker om een keuze te maken. Na het kijken van de film vraagt de app of je de film leuk vond. Met een simpele tap kan je de film ‘liken’. Aan de hand van de input kan de Glass app passende films aanbevelen en de mogelijkheid geven om ze direct bij bol.com te bestellen, voor thuis op de bank!

CouchMovies Bol.com
CouchMovies – couchmovies.nl

Glass in de wondzorg

Wilbert Baan (Somehow) deelde zijn testcase met Glass die was uitgevoerd in de wondzorg; een expert kon via Glass op afstand advies geven aan patiënten. De behandelaar hoeft alleen de slimme bril te dragen en via Google Hangouts kan de expert meekijken, advies geven en interacteren met de patiënt. Omdat de video (nog) niet de beste kwaliteit heeft worden er ook foto’s gemaakt om een wond goed te kunnen beoordelen. De volgende stap in deze case is een Hangout app te ontwikkelen en een langdurige pilot uit te voeren om te testen of Glass een goede toepassing is.

Eyespeech

Hessel van Tuinen is met Glass op zoek naar een manier van text-messaging, waarbij niet alleen je handen vrij zijn maar ook je stem. In sommige gevallen wil je liever niet dat je omgeving hoort wat voor een bericht je verstuurt (naar bijvoorbeeld je grote liefde) via Glass. Hij is op zoek naar een fijne manier waarop je een bericht kan ‘typen’ door letters te selecteren via het touchpad. Zijn eerste toepassing is een alfabet waar je doorheen kan swipen via het touchpad, maar hij wil verder kijken hoe verschillende niveaus en groeperingen een betere oplossing kunnen geven.

Layar for Glass

Dirk Grote en Ronald van der Lingen demonstreerde de preview release van ‘Layar for Glass‘. Het werkt eigenlijk als dezelfde manier als de Layar app voor mobiel en tablet. Via QR codes kan je met de app een korte video bekijken, in een panorama foto ‘stappen’, de laatste tweets zien die verstuurd zijn in je omgeving en welke huizen er in de buurt te koop zijn.

layar for glass
Layar for Glass – Koophuizen in de buurt

Het kost Glass nog veel moeite om deze features uit te voeren maar het is al mogelijk om met 1 tap meer content te ontvangen.

Stats for Glass

Roeland nam de microfoon weer over en vertelde over hun eigen ontwikkelde Glass app; ‘Stats for Glass’. Deze app houdt je op de hoogte tijdens wedstrijden van je favoriete sportclub. Zoals Raimo al eerder zei; Glass is nog niet slim genoeg, dus met deze app bepaal je zelf welke informatie je ontvangt. Je kunt je registeren en in drie verschillende niveaus aangeven hoeveel informatie je van een bepaalde club wilt ontvangen; bijvoorbeeld alleen doelpunten en eindstanden.

stats for glass
Stats for Glass – End of Match

 Een doelpunt gemist? Geen probleem; ook dat kan je direct terugzien via Glass. Dit is nog een eerste stap. Zij gaan nu kijken naar wat ze met locatie kunnen doen en welk device voor welke feature de beste oplossing geeft.

Glass en Smart Home door UNITiD

Als laatste waren wij aan de beurt, David Oldenburger vertelde dat producten in ons huis steeds slimmer worden en welke rol Glass hierin kan spelen. Zo hebben we een paar verschillende manieren laten zien waarop Glass en ons huis met elkaar kunnen communiceren. Met de bril als centraal punt zouden we tegen ons huis kunnen praten, licht en temperatuur bedienen, waarschuwingen ontvangen en meer controle uitoefenen. Naarmate Glass ons beter begrijpt kan hij hierop reageren. Denk bijvoorbeeld aan een baby die langdurig huilt; Glass kan hierop reageren door Hangout te starten met een camera in de babykamer. Je kunt direct zien hoe het met je baby gaat en hem geruststellen door via de bril tegen hem te praten.

Babyphone_scenario_1

We sloten af met de learnings van de case; veel mogelijkheden die via Glass kunnen worden toegepast kunnen soms nog beter via andere devices werken. Er moet dus altijd een afweging gemaakt moeten worden welk device het beste past in de context van een ontwerpprobleem en gebruikersscenario.

We zullen binnenkort meer onthullen over deze case op ons blog!

Een geslaagde middag

Het was al met al een interessante meetup met een enthousiast publiek, we kijken al uit naar de volgende!

unitid-meetup

De volgende Glass meetup bijwonen?

De datum en locatie zijn nog niet bekend; hou hiervoor de meetup van Google Glass Explorers in de gaten!