Wat is Google Glass?

Google Glass, ook wel afgekort tot Glass, is een nieuw wearable device van Google. Simpel gezegd is het een slimme bril die gebruikers relevante informatie verschaft die ze alleen op dat moment nodig hebben. Je hebt vast al een aantal posts voorbij zien komen van onze eerste Glass ervaringen, maar wat is Google Glass dan precies?

Visie

“Google Glass frees the eyes as well as the hands when it comes to connecting to the internet on the go”.  Sergey Brin (Google co-founder)

De technologie neemt ons steeds meer over: overal waar we komen kijken we gebogen over onze telefoons of tablets. Glass gaat efficiënter om met technologie; hij toont ons handsfree informatie in ons gezichtsveld wanneer we het nodig hebben. Zonder de flow van ons dagelijks leven te onderbreken. Google Glass maakt de gebruiker het middelpunt van de experience.

De slimme bril

Glass ziet eruit als een brilmontuur in een modern jasje met aan de rechterkant een glazen prisma; het scherm. Inmiddels heeft Google nieuwe ‘echte’ brilmonturen gelanceerd waardoor hij er wat minder futuristisch uitziet. Door de prisma projecteert hij een scherm in de rechter bovenhoek van je gezichtsveld. Het beeld ziet eruit als een 25 inch televisie die je op een afstand van 2,5 meter bekijkt. De prisma is zo geplaatst dat het scherm niet direct te zien is zodat het, wanneer je Glass niet gebruikt, niet in de weg zit. Om het goed te kunnen zien moet je rechts omhoog kijken en zie je een zeer scherp beeld.

 Onderdelen Google Glass

Naast de prisma bevat Glass een camera, microfoon, speaker en een oordopje waardoor het mogelijk is om foto’s te maken, video en audio op te nemen en te luisteren. Er kan op drie manieren geïnteracteerd worden met Glass:

  1. Gestures – met je rechter hand via het touchpad aan de zijkant van de bril
  2. Spraak – via de microfoon zodat je de bril handsfree kunt bedienen
  3. Beweging – met je hoofd (met een nieuwe experimentele feature kan je zelfs met een knipoog een foto te maken).

Onderdelen Google Glass

De content op het scherm word getoond op een ‘card’ en wordt geplaatst op een tijdlijn. Op een card kunnen tekst, afbeeldingen of video’s getoond worden. Door te swipen op het touchpad van de bril kan je navigeren door de cards (in tijd) en acties uitvoeren zoals delen, een foto maken of Googelen. Hoe dit precies werkt zullen we vertellen in een volgende post. Het belangrijkste is dat de content die Glass toont nu toegevoegde waarde geeft. Het draait allemaal om het verschaffen van informatie op het juiste moment. Als ontwerper is dit misschien wel het belangrijkste gegeven, hierover meer in de post over mijn ervaringen met het ontwerpen voor Glass.

MyGlass en Glassware

Glass werkt via bluetooth samen met je smartphone. Hierdoor kan hij gebruik maken van het internet en zijn alle features te gebruiken. Doordat er een connectie is kan je ook handsfree bellen en smsen. Je kunt de bril beheren via de ‘MyGlass’ app welke is te downloaden voor op je smartphone (of via de website google.com/myglass). Deze is beschikbaar voor zowel Android als voor iOS, maar voorlopig alleen nog maar in de Amerikaanse App Store.

devices-glass

De bril heeft een eigen API dus gewone apps kunnen er niet op draaien. Via de MyGlass app kun je Glassware installeren en beheren. Glassware zijn vergelijkbaar met apps van je smartphone maar dan speciaal ontwikkelt voor de bril. Intussen zijn er naast de Google diensten (Google now, Agenda, Mail, Hangout, Google + etc.) al een hoop applicaties voor de Google bril ontwikkeld. Hieronder een opsomming van de apps die je kunt installeren via MyGlass:

Path, Evernote, CNN, New York Times, Twitter, Facebook, Elle, Field Trip, Tumblr, Blue, Stava (fietsen en hardlopen), Word lens, Allthecooks, Spellista, Compass, Fancy, IFTTT, KitchMe, Word of the Day, Winkfeed, Umano, SportsYapper, Refresh, Mashable Velocity, Mini Games, Thuus Sports, Timer, Video Voyager, Jewish Guide for Glass, Weather Alert en GolfSight.

In de toekomst zullen er nog veel meer apps voor Glass ontwikkeld worden. Ze zullen volgens ons niet alleen gericht zijn op de consument maar ook zouden Glass applicaties organisaties in het bedrijfsleven goed kunnen ondersteunen.

Beschikbaarheid

De VS is de focusgroep van Google Glass. In 2014 komt de bril dan ook alleen hier op de markt en is hij beschikbaar voor de consument. Ze voorspellen dat hij pas over een aantal jaar ook in Europa op de markt komt vanwege privacy issues en buitenlandse accenten bij de spraak besturing.

Benieuwd naar Google Glass?

Wij hebben er zelf al eentje opgehaald uit de VS! Wil je de bril graag van dichtbij bekijken en eens uitproberen? Neem dan gerust contact met ons op of kom gewoon een keer langs.

Op de hoogte blijven?

Volg dan ons blog en laatste ontwikkelingen van Google Glass via Google +.