Ziggo Interactieve TV wordt volwassen

Eerder dit jaar lanceerde Ziggo haar cloud gebaseerde interactieve TV-dienst, waarvoor UNITiD de grafische user interface ontwerpt en ontwikkelt. Onlangs is de tweede release van deze dienst uitgebracht. In de tussenliggende periode is het aantal gebruikers flink gegroeid. Tegelijkertijd is er ook veel feedback van gebruikers verzameld en gebruikt voor het uitbreiden en verder optimaliseren van de dienst.

Resultaat door Scrum

We werken in dit project volgens Scrum. Kort gezegd komt het er op neer dat we in korte iteraties de interactieve TV-dienst – inclusief de user interface – steeds verder uitbreiden en verbeteren. Dat is mogelijk omdat het een streaming user interface betreft. Dat wil zeggen dat de software niet op de set top box zelf geïnstalleerd is maar op een server draait en naar de set top box gestreamd wordt. Hierdoor is het mogelijk om op ieder moment te updaten zonder dat de gebruiker daarvoor iets hoeft te doen. Door die technische opzet en het iteratieve proces kunnen we heel direct inspelen op wensen van eindgebruikers en klant.

Uitbreiding en optimalisering

Sinds de lancering van de interactieve TV-dienst hebben we dan ook, mede op basis van reacties van gebruikers, veel nieuwe functionaliteit aangebracht in de user interface. Daarnaast hebben we gebruiksvriendelijkheid en design verbeterd.

Beter leesbaar en grotere platen

Grafisch oud vs. nieuw

Aan de rechterkant de ‘oude’ versie van het startscherm, aan de
linkerkant de ‘nieuwe’ versie

Wat direct in het oog springt zijn visuele verbeteringen: grotere tekstweergave en een efficiëntere presentatie van covers.

We hebben de leesbaarheid van de interface verbeterd door overal minimaal tekstgrootte 18pt te gebruiken. Voor de titel die focus heeft, zijn we nog een stapje verder gegaan: hier lichten we de titel en metadata uit zodat ze zelfs van grote afstand duidelijk leesbaar zijn.

Tegelijkertijd hebben we de schermen efficienter ingedeeld. Het menu is omhoog geplaatst, zodat er ruimte kwam voor grotere covers. Het resultaat is meer covers tegelijk op het scherm. Helemaal op het startscherm, waar we een tweede rij met titels hebben geintroduceerd.

Sneller vindbaar en met handige details

Een icoon in de linkerbovenhoek geeft aan dat er van deze titel meerdere afleveringen te vinden zijn

Een icoon in de linkerbovenhoek geeft aan dat er van deze titel
meerdere afleveringen te vinden zijn

Naast de nieuwe menustructuur hebben we vele andere verbeteringen doorgevoerd zodat de titels nog sneller vindbaar zijn. Zo zijn er filter- en sorteringsmogelijkheden toegevoegd en zijn overzichten en lijsten cyclisch, zodat je direct van de laatste naar de eerste titel kan springen. Ook in de inhoudelijke presentatie zijn verbeteringen aangebracht. Afleveringen van series zijn nu bijvoorbeeld gegroepeerd per seizoen, wat de overzichtelijkheid sterk ten goede komt.

Wij zijn van mening dat fijne details er voor zorgen dat een toepassing beter bruikbaar is. In dit geval hebben we veel van deze details gebruikt om ontwerp-vraagstukken op te lossen.

“Een zoekfunctie op TV werkt niet”

Het klopt dat veel zoekfuncties in TV interfaces niet goed werken. Maar betekent dat dan dat je er geen moet aanbieden? Dat het niet mogelijk is een goede zoekfunctie te ontwerpen? Dat je gebruikers alleen via navigatie in menu’s de tienduizenden programma’s, series en films kunnen vinden die Ziggo ontsluit?

Het ontwerp-team had een aantal uitdagingen:

  • De interface wordt niet bediend met een speciaal ontworpen afstandsbediening, maar gewoon met een Samsung of Humax afstandsbediening die men al thuis heeft liggen. We hebben dus niet de luxe om een qwerty toetsenbord te gebruiken of t9-achtige methodes in te zetten.
  • De hoeveelheid content is enorm en is niet allemaal van hetzelfde type. We willen de interface zo eenvoudig mogelijk maken, maar wel alles aanbieden. Een overzicht van alle films met Ryan Gosling, alle afleveringen van Sesamstraat, maar ook direct naar aflevering 4 van seizoen 3 van Game of Thrones. Compleet andere zoekopdrachten, 1 zoekscherm.
zoeken

Zo hebben we het opgelost:

Recente zoekopdrachten en zoeksuggesties

Als je begint met zoeken kan je een van de 5 laatste zoekopdrachten selecteren. Zo hoef je niet opnieuw Sesamstraat in te vullen als je samen met je zoontje de nieuwste aflevering wil bekijken. Voer je wel een zoekterm in? Dan worden er slimme zoeksuggesties getoond. Deze laden snel, zorgen ervoor dat je minder hoeft te typen en leiden je makkelijker naar het juiste resultaat.

Slimme layout toetsenbord

We hebben heel wat onderzoek gedaan naar de lay-out van een toetsenbord op TV. Wat blijkt? Het oude vierkant is zo slecht nog niet. De tekens zijn met het minst aantal ‘klikken’ te bereiken. En hoewel een qwerty layout op een toetsenbord nog voordeel biedt, blijkt dat voordeel verloren te gaan als je letters met een afstandsbediening moet selecteren. Om het nog makkelijker te maken is het toetsenbord cyclisch. Dat betekent dat je sneller van de eerste naar de laatste letter kan springen.

Extra Backspace kan ook met rewind

Opnieuw zoeken kan ook met de previous button. Extra probleem: deze previous button is niet voor alle afstandsbedieningen beschikbaar. Hij wordt daarom niet als snelkoppeling in de hulp aangeboden, maar wel als icoon in het toetsenbord.

“Hoe zie ik wat ik al bekeken heb?”

In de nieuwe interface worden aflevering gebundeld weergegeven. Dat is goed voor de overzichtelijkheid, maar hoe zie je wat je al bekeken hebt?

voortgangsindicatie in aflevering selectie

In de afleveringenselectie hebben we veel extra info geplaatst, waaronder een indicatie-icoon zodat je direct ziet wat je al besteld en/of bekeken hebt, en hoever je was gekomen.

Je wilt natuurlijk niet een aflevering afspelen om erachter te komen dat je alleen nog maar de aftiteling hoefde te bekijken. Dus hebben we ervoor gezorgd dat die aftiteling niet wordt meegenomen in de indicatie. Daarbij zijn de regels voor films anders dan die voor series en tv-shows, want de ene aftiteling is de andere niet.

“Navigeren op een TV is altijd langzaam”

Om de navigatie te versnellen hebben we veel handige shortcuts ingebouwd. Zo vragen we voor bekeken titels direct of je ze verder wilt kijken.

verder kijken sneltoetsen

Nog sneller verder kijken? Dan kan je de play-knop op je afstandsbediening gebruiken. Je slaat dan de pop-up over, en de titel wordt direct afgespeeld waar je gebleven was. Nog meer van deze fijne snelkoppelingen vind je met de i-knop op je afstandsbediening.

Tevreden eindgebruikers, tevreden klant

Enkele reacties van gebruikers (bron Ziggo gebruikersforum):

“Heb vanmiddag even gekeken, het ziet er een stuk overzichtelijker uit en is inderdaad ook sneller. Navigatie is daardoor veel prettiger geworden. Een nette release, mag ik zeggen. Ga vooral zo door.”

“Nou, ik heb net ook gekeken en vind het een stuk mooier dan eerst en zeker sneller, ben er blij mee.”

“Werkt nu een stuk vriendelijker en is nu ook een stuk overzichtelijker geworden.”

Na een periode van hard werken kunnen we trots zijn op het resultaat; een mooi gebruiksvriendelijk product waar zowel consument als Ziggo tevreden over is.