UNITiD war auf der TYPO Berlin!

3 dagen vol inspirerende lezingen over grafisch ontwerp en typografie in Berlijn… Daar zeggen wij geen nee tegen! Daarom pakten 3 van onze visual designers (Sharon, Evelien en Anke) de koffers. Op naar TYPO Berlin!

Anders dan de naam zou vermoeden, was de conferentie erg divers en ging het niet alleen over typografie. Het thema was ‘Roots’, wat zich vaak vertaalde naar ontwerpers die lieten zien waar ze door geïnspireerd werden en hoe ze vervolgens te werk gingen. Van de fotografische illustraties van Sarah Illenberger tot een interview met typograaf en legende Gerrit Noordzij, voor ieder wat wils in het Haus der Kulturen der Welt.

IMG_4473

“Never pitch. Never.”

Blij verrast waren we door de Deense Daniel Gjøde van Stupid Studios. Zijn 13 tips sloten erg aan bij de werkwijze van UNITiD: “Never pitch. Never.”, het investeren in je personeel, de constante dialoog met de opdrachtgever tijdens het proces en de aanstekelijke ‘fun’ die zorgt voor een uitstekende werksfeer waren erg herkenbaar voor ons. Mooie projecten werden getoond om deze 13 tips te illustreren met voorbeelden uit de praktijk.

IMAG1526
Een van de 13 tips van Daniel Gjøde

Playtime

Die dag gaf ook Sarah Illenberger haar lezing, genaamd ‘Playtime’. Misschien doet het boek Papercraft een belletje bij je rinkelen, maar papier is niet het enige materiaal waarmee Sarah prachtige beelden maakt. Zo kwamen er ook infographics en illustraties voorbij gemaakt van potloden, ballonnen en confetti. Ze werkte een hele tijd voor Neon Magazine, maar werkt nu een aantal jaren voor zichzelf en maakt de mooiste beelden met alledaagse voorwerpen.

 

sarah-1
sarahillenberg5
Illustraties van Sarah Illenberger, gemaakt met alledaagse voorwerpen

Geef je telefoon aan een vreemde

Fabian Hemmert’s betoog over de overeenkomsten tussen fastfood consumptie en hoe wij tegenwoordig informatie consumeren was een eye opener. We consumeren meer en meer informatie, omdat middelen zoals social media dit ons voorschotelen. Hoe kunnen we deze informatie bewuster tot ons nemen, en dus wat meer afstand nemen tot onze telefoon en social media? Hij liet menig bezoeker peentjes zweten toen iedereen zijn telefoon ontgrendeld aan de persoon naast zich moest geven. Wij voelde ons stiekem ook een beetje zenuwachtig worden. Oei! Zijn wij ook zo verslaafd?

Streng, maar rechtvaardig

De vrijdag begon met een interview met een van Nederlands bekendste typografen, Gerrit Noordzij. Veel van zijn studenten zijn uitgegroeid tot uitstekende typografen en docenten, zoals Peter Matthias Noordzij (zijn zoon) en Petr en Erik van Blokland. Helaas kon hij zelf niet aanwezig zijn vanwege zijn gezondheid, dus was dit interview gefilmd en getoond in de grote zaal. Hij ging in op de geschiedenis van typografie, waar ons alfabet vandaan komt en hoe het handschrift typografen als Garamond, Baskerville en Bodoni heeft beïnvloed. Ook kwamen er nog studenten van hem aan het woord en vertelden hoe zijn kritische wijze van lesgeven ze heeft gemaakt tot de typografen en docenten die ze nu zijn.

Studenten van Gerrit Noordzij over zijn manier van lesgeven. © Jens TenHaeff

Een boek maken met 12 verschillende fotografen

Joost Grootens liets ons prachtige boeken zien over architectuur. Interessant om te zien was hoe een van de boeken tot stand is gekomen met allerlei verschillende fotografen: Professionele fotografen, de klant zelf, gebruikers van het pand, social media, etc. Zo krijg je een erg divers beeld van het pand.

Daarnaast heeft Grootens ook een mooi en bruikbaar typeface ontworpen voor indexing.

Welke kleur heeft Russisch?

Hoe visualiseer je de zwoele, sierlijke Franse taal of het staccato Duits? Ulrike Damm heeft dit onderzocht met studenten uit Rusland en Duitsland. Ze gaven kleur, vorm, ritme en emotie aan een taal en deden dit met zo min mogelijk vooroordelen over het land. Om puur te luisteren naar de klank van een taal. Hier kwamen prachtige patronen uit.

IMG_7085
Een van de experimenten om taal te visualiseren in kleur

“Originality is an illusion.”

Ook werden we meegenomen in de reis van Roger Law. Hij liet zien waar hij zijn inspiratie vandaan haalde. Van zijn wereldberoemde karikaturen voor het Britse ‘The Spitting Image’ tot zijn reizen door China waar hij was om aan zijn keramiek skills te werken. Hij hield tijdens zijn reizen een dagboek bij door met ecoline cartoons te tekenen. Iets compleet anders dan wat wij doen, maar leuk om te zien!

SpittingImage
Karikatuur van Margaret Thatcher door Spitting Image

“Don’t snap to guides.”

Nog zo’n design legende op vrijdag: we sloten af met David Carson. Na een rommelige introductie (de techniek wilde niet mee werken) liet hij slide na slide zien met zijn experimentele werk en dito typografie. Interessant om te zien was zijn manier van schetsen, en dan vooral zijn diversiteit in schetsen. De stijl van zijn werk is inmiddels wat gedateerd (erg ‘zeros’) maar zijn composities staan nog steeds als een huis. Hij gaf als tip mee ‘Don’t snap to guides’. Zijn speelse, wilde en experimentele manier van werken staat loodrecht tegenover de wat meer traditionele typografen die ook spraken op TYPO Berlin.

david-carsons-ray-gun
Carson’s designs voor het magazine Ray Gun

“Can you make something that horrible, beautiful?”

De laatste dag was aangebroken, maar de interessante lezingen hielden niet op. Adi Stern liet zijn typeface zien dat in 3 schriften (Arabisch, Herbreeuws en Latijn) prachtig in balans bleef. Dit werd gebruikt voor het Holocaust Museum in Auschwitz. Hoe maak je een museum over zo’n weerzinwekkend onderwerp toch mooi en aantrekkelijk voor bezoekers? Het is een prachtige expositie geworden, met intelligent gebruik van audio, video en digitale content.

“We say a lot of no.”

Het New Yorkse Triboro doen alleen wat ze inspirerend vinden. Ieder deel van de stad kan ze weer inspireren voor een prachtig nieuw typeface of identiteit. Triboro’s ontwerp voor GQ magazine, met een interessant, speels grid is zeker de moeite waard om eens te bekijken, net als hun visie op de metro kaart van New York.

IMAG1694
Een spread uit GQ Magazine door Triboro

Als we willen, kunnen we nog heel lang doorgaan over andere inspirerende sprekers op TYPO. We vonden het een prachtige conferentie voor visual designers. Onze handen gingen jeuken om zelf weer aan de slag te gaan!
Al fietsend hebben we ook de stad verkent, om af te sluiten bij de TYPO Night. Dit begon met een design contest voor Shutterstock (nerd alert). Daarnaast was er een onvergetelijk optreden waar het complete ABC in drakerige, zelfgemaakte liedjes werd opgevoerd. Want dat paste zo leuk in het typografische concept! Ach, wij hebben gelachen. Zelf hebben we daar andere ontwerpers gesproken en een klein dansje gewaagd op de dansvloer 😉

Al met al een fantastische reis en conferentie! En of het gezellig was? Oordeel zelf maar…

IMG_7051
IMG_7145
IMG_4471
IMAG1552
IMAG1555
IMG_7040
IMAG1572
pasfoto_berlin

Een fantastische conferentie! Zien we jullie daar volgend jaar?
Benieuwd welke events wij nog meer bezoeken dit jaar? Bekijk onze Event Calendar!

Special thanks to Gerhard Kassner for the header image of David Carson’s lecture.