De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) stelt elk jaar gedrags- en beroepsregels vast voor alle accountants die zijn ingeschreven in het accountantsregister. Deze gedrags- en beroepsregels worden opgenomen in de Handleiding Regelgeving Accountancy (HRA), een naslagwerk dat jaarlijks wordt uitgegeven voor haar leden en dit jaar voor het eerst een digitale editie zal krijgen op de iPad.
Aanleiding
Met de inmiddels 5.6 miljoen tabletgebruikers in Nederland is de wens ontstaan om naast een dik naslagwerk op papier ook een tablet versie aan te bieden. Uit onderzoek, uitgevoerd door Valsplat, blijkt 40% van de accountants al in het bezit te zijn van een tablet en deze ook te gebruiken voor werkdoeleinden. Daarnaast heeft een kwart van de accountants zonder tablet wel de intentie om deze binnenkort aan te schaffen. Op de vraag “Zou u geïnteresseerd zijn in een versie van de HRA op uw tablet?” gaf 85% van de accountants -ja- als antwoord, wat voor ons reden genoeg was om aan de slag te gaan!
Het Proces
Het eerste interactie ontwerp voor de digitale uitgave van de HRA is samengesteld door Valsplat. Op basis van uitvoerige gebruikerstesten hebben zij een solide interactie ontwerp neergezet, uitgewerkt in een html prototype. Voortbordurend op dit gedachtegoed, en met zorgvuldig behoud van alle uitgangspunten, hebben wij dit ontwerp vertaald naar een interactie ontwerp voor een native iPad applicatie. Tijdens het interactie ontwerp hebben we de teksten als uitgangspunt genomen aangezien deze de fundering zijn van het naslagwerk en de accountants daar de meeste tijd mee doorbrengen binnen de applicatie. De teksten moeten dan ook een genot zijn voor het oog en te lezen zijn met zo min mogelijk afleiding in beeld.
Er is met name aandacht uitgegaan naar het navigeren tussen de verschillende teksten. Middels het side-menu kan eenvoudig tussen teksten geschakeld worden, waarna vervolgens de navigatie weer volledig uit zicht verdwijnt zodat de volledige focus op de tekst ligt. Via het menu kunnen ook andere type documenten opgeroepen worden zoals handreikingen en zogenaamde NBA alerts. Ook kan er elk jaar een nieuwe editie aangeschaft worden, waardoor de applicatie ieder jaar zijn waarde behoud.
We hebben er voor gekozen geen high-fidelity interactie ontwerpen te maken, maar om de essentie van de interactie in schetsvorm te communiceren. Dit gaf ons de vrijheid om snel te itereren en veel varianten te produceren. Ook tijdens de besprekingen van de interactie ontwerpen zorgde de schetsmatige presentatie dat de discussies ook echt over de werking van de applicatie gingen, en niet over de persoonlijke voorkeuren wat betreft kleuren en vormen.
Vormgeving
Tijdens de zoektocht naar een geschikt font voor de lopende teksten hebben we verschillende fonts met- en zonder schreef uitgeprobeerd en deze getest op leesbaarheid op het scherm. Daarnaast hebben we gekeken naar de beschikbare fonts binnen de huisstijl. De NBA maakt voor veel uitingen gebruik van het font Akkurat. Hoewel dit geen serif font (met schreef) is, heeft Akkurat kleine details die het font erg prettig leesbaar maken. Na enkele mockups met de werkelijke tekst uit het handboek is besloten om Akkurat als font toe te passen voor zowel de koppen als de lopende tekst.
Om zo weinig mogelijk af te leiden van de teksten, hebben we er voor gekozen een minimalistisch design neer te zetten dat clean, flat en overzichtelijk is. Dit is terug te vinden in het gebruik van volvlakken en subtiele lijnen. Binnen de applicatie wordt er naast enkele grijstinten in het menu slechts gebruik gemaakt van enkele steunkleuren. Net als in de fysieke uitgave, krijgt iedere jaargang een eigen herkenbare steunkleur die op verschillende plekken binnen de applicatie terug zal keren.
Om de focus volledig op de content te richten, verdwijnt de interface rondom te tekst tijdens het lezen. Deze interface en de bijbehorende hulpmiddelen, zoals het aanpassen van de tekstweergave, het toevoegen of raadplegen bladwijzers en zoeken (zowel binnen de pagina als in het hele handboek) zijn gebundeld bovenaan de pagina en op ieder moment weer oproepbaar.
Benieuwd naar dit digitale collector’s item? De HRA applicatie voor iPad is te vinden in de App Store. Na het downloaden is er een demo beschikbaar voor een eerste impressie. De volledige HRA 2014 is vervolgens als in-app purchase aan te schaffen.
Geplaatst om: 08:40 op 18 May 2014 :
18 May 2014 op 08:40:
Mooi initiatief.
De vormgeving ziet er goed uit.
Op het eerste gezicht geen mogelijkheid om te printen.
Het kan handig zijn om van een enkel onderdeel een hardcopy te maken.
Gisterochtend direct uit de itune store opgehaald en in de app de HRA gekocht.
Helaas staat de download van de inhoud al uren te draaien zonder resultaat…
Geplaatst om: 10:58 op 20 May 2014 :
20 May 2014 op 10:58:
De HRA app inclusief content is 33,9 MB. Het binnenhalen zou binnen een minuutje moeten lukken. Wellicht ligt het aan de firewall binnen uw kantoor? We willen graag snel ondersteuning bieden. Stuur een mailtje met uw telefoonnummer naar h.prikken@nba.nl en we nemen contact op.