4 manieren waarop Google Glass je museum­bezoek leuker maakt

Google Glass houdt ons van de straat. Dat heb je hier en hier misschien al kunnen zien. Natuurlijk vragen we ons regelmatig af, of de ganse mensheid zodadelijk met een Glass op zijn neus over straat zal lopen. Maar we zijn ook optimistisch.

Vergelijk het met de eerste mobiele telefoon die begin jaren tachtig op de markt kwam. Die woog meer dan een kilo en je kon er maar een paar minuten draadloos mee bellen. Maar weinig mensen zagen dat toen zitten.

Ook Glass – of liever: de handsfree, in-your-face technologie waar Glass voor staat – zal kleiner, lichter en meer onzichtbaar worden. Zelfs als het apparaat niet vanaf dag één de consumentenmarkt verovert, dan zijn er toch al direct mooie kansen. Bijvoorbeeld in kleine, overzichtelijke omgevingen. Denk aan: de fabriek, de boerderij of het museum. In deze post verkennen we 4 mogelijkheden waarop Glass musea in staat stelt je bezoek te verrijken.

Het probleem van een museum

Een beetje museum heeft minstens drie problemen. Probleem nummer 1: Ik heb veel meer voorwerpen dan ruimte. Hoe laat ik alles zien? Probleem nummer 2: Over ieder voorwerp kan ik veel meer vertellen dan op het kleine witte kaartje past dat naast het kunstwerk hangt. En dan probleem 3: Ik kan de voorwerpen maar op  één manier binnen mijn fysieke museummuren presenteren, terwijl ik met gemak tientallen routes en verhaallijnen kan bedenken voor dezelfde vaste collectie.

“Ok Glass! What to do?”

Je kunt hier een korte demo van 1 minuut bekijken. Om je een indruk te geven van een oplossing met Google Glas. De oorspronkelijke opnames hebben we gemaakt in Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden.

Welke 4 zaken heb je in de demo gezien?

1. Volg je eigen route

Google Glass is natuurlijk het perfecte apparaat om je handsfree te vertellen welke kant je op moet. En dat is niet alles. Glass kan het je ook helemaal op maat vertellen. Precies waar je op dat moment in bent geïnteresseerd. Niet meer en niet minder.

Wil je de beste 10 schilderijen met een groot, zwart kanon zien? Ga dan over 100 meter linksaf. Ben je meer geïnteresseerd in alle voorwerpen die we tentoonstellen over vuurspuwende draken? Loop dan eerst terug de trap af en daarna bij de tweede rode deur naar rechts. Of toch liever eerst de route over liefdesverdriet? Ga dan nu eerst naar rechts.

Bij binnenkomst in het museum krijg je van Glass de keuze uit meerdere thema’s en routes. Als je een route hebt gekozen, krijg je aanwijzingen waar je heen moet om bij het volgende voorwerp te komen.

2. Het verbindende verhaal

Ieder museum kan over elk voorwerp veel meer dan 1 verhaal vertellen. Zoveel verhalen, dat het eigenlijk alleen van jouw stemming, je energieniveau en je interesses zou moeten afhangen welk verhaal je op het moment dat je voor een voorwerp staat, wilt horen. Of wilt zien; met je Glass kun je het misschien nog wel nog makkelijker bekijken of beluisteren dan lezen.

Case: Slechthorenden

Het GOOGLEGLASS4LIS project probeert deze ervaring te vertalen voor dove mensen. Via het schermpje van de bril krijgt de gebruiker een gebarentolk te zien. Bekijk hier het promo filmpje van het GOOGLEGLASS4LIS project.

3. Gerelateerde voorwerpen

Met Glass kun je tussendoor ook even uit je route stappen. Stel je staat voor een manshoge strijder uit het terracottaleger, dan kan het aardig zijn om eerst bij de Japanse Samurai-gevechtsuitrusting langs te lopen voordat je verder gaat met de aardewerken hoogtepunten uit China.

China uitsnede2

Glass vertelt je tot welke verzamelingen een object behoort en toont je de andere hoogtepunten uit die verzamelingen. Roep zelf maar welk gerelateerde voorwerp je wilt zien. Ok Glass, show me the Samurai! En Glass vertelt je dan wel hoe je er komt.

4. Plus 1!

Heb je iets moois gezien? Plus het. Like het. Bookmark, e-mail en twitter het. Ter plekke. Deel het met alle vrienden die je hebt.

Stel je eigen tentoonstelling samen. En maak snel een lijstje met alle dingen die je graag wilt zien bij een volgend bezoek.

En als gebruiker heb je de mogelijkheid om thuis nog even rustig alles na lezen.

Hoe moet dit gaan werken?

Voor route aanwijzingen is het natuurlijk noodzakelijk om te weten waar de gebruiker zich bevindt. GPS is echter niet heel erg betrouwbaar is voor positiebepaling binnen een gebouw, gelukkig zijn er alternatieven die als oplossing te gebruiken zijn. Er zijn bijvoorbeeld al veel alternatieven met positiebepaling door middel van driehoeksmetingen over WiFi of Bluetooth signalen.

Ook moet het systeem weten naar welk object de gebruiker aan het kijken is. Dit kan natuurlijk door naast elk object een QR code (of vergelijkbaar systeem) op te hangen deze de bril kan scannen.

Als fraai alternatief is de techniek van iBeacons bijzonder interessant. Low-energy Bluetooth ‘bakens’ die de Glass vertellen bij welk object de gebruiker op dat moment staat zodat de juiste informatie weergegeven kan worden.

Enfin. Genoeg te doen met Google Glass. We houden je op de hoogte.