Sketch, wat wij ervan vinden

Wat is het precies?
Sketch is een krachtige vector based design app —van Nederlandse bodem—  met een eenvoudige interface. Voor ons is het een tool die het midden houdt tussen Illustrator, Fireworks en Photoshop. Maar is Sketch ook echt een goede tool voor Visual Design? Lees verder en bepaal voor jezelf.

Hoe werkt het?
Een oneindig canvas in combinatie met artboards nodigt je uit om snel te werken én veel iteraties te maken. Omdat alles wat je tekent vector based is, zijn je designs maximaal schaalbaar, Retina ready! Dat is wat we graag zien.

Wij beginnen vaak met één artboard en destilleren langzaam onze schetsen naar een meer definitief design. Dit is misschien wel het ‘Unique Selling Point’ van Sketch… Je kunt namelijk heel eenvoudig een artboard dupliceren om daar met gemak een volgende iteratie mee te maken. Al deze iteraties zijn onderdeel van ons ontwerpproces. Bovendien geeft het oneindige canvas een visuele samenvatting van het proces en een goed overzicht van het visuele concept.

De interface
Qua interface voelt Sketch een beetje aan als de apps van Apple: Keynote, iPhoto etc. Een lichtgewicht app dus. Even wennen voor ons hardcore designers. Dit wil niet zeggen dat het vervelend is, integendeel eigenlijk. Het voelt na een tijdje redelijk vanzelfsprekend.

Wil je paden tekenen, combineren en aanpassen à la Illustrator of Fireworks? Of (alpha) maskers maken en lagen ordenen of items groeperen en de-groeperen? Je vindt het allemaal in Sketch. Via een menu aan de rechterkant bewerk je het object. Links beheer je al je layers en in het menu aan de bovenzijde vind je onder andere de tools om paden te bewerken. Misschien minder uitgebreid dan in Photoshop of Illustrator, maar zeker functioneel.

Conclusie
Kortom, je kunt als Visual Designer prima uit de voeten met Sketch. Het is een lichtgewicht design app die je helpt om snel en veel iteraties te maken, om ten einde heel trots, strakke designs te laten zien op je iPhone/iPad via Sketch Mirror* of gewoon via jouw gebruikelijke presentatie proces. Zeker als je bereid bent een beetje te experimenteren en soms wat (kleine) frustraties aan de kant te zetten.

*Een uitbreiding voor op iOS Devices om artboards direct, HD op meerdere iOS devices te tonen.

Wat is echt prettig?
• Oneindige Canvas
• Artboards & Pages
• Vector based (dus Retina ready)
• CSS attributen kopiëren
• Sketch mirror* (Mirroring tool voor iPad / iPhone)
• Actieve community

Waar moeten ze nog aan werken?
• Nog wat ‘Sketchy’. Er wordt flink ontwikkeld, maar heeft nog wat bugs
• Color management of het gebrek daar aan
• Kleine partij en dus doorontwikkelen / oplossen van bugs gaat niet altijd even snel
• Keyboard Shortcuts. Naast een standaard set kun je ze zelf aanmaken maar dat kan nog beter

Naslagwerk / bronnen

• http://sketchtips.tumblr.com (handige tips & Tricks)
http://www.bohemiancoding.com/sketch/
• https://github.com/bomberstudios/sketch-commands (Orange Commands voor Sketch)
• http://blog.mengto.com/hidden-features-sketch-part-2/

Wat hebben we er tot nu toe mee gemaakt?
• Diverse concepten voor o.a. iPhone en iPad apps
• Style guides in verschillende formats