Natural User Interfaces: out with the old … in with the new!

Natural User Interfaces, de nieuwe ontwikkeling in de wereld van interaction design. Touchscreen producten zoals iPhone en de Microsoft Surface zijn voorbeelden van een meer natuurlijke interactie; met de vingers, met beide handen. Natural User Interfaces was ook het onderwerp van de Design by Fire editie 2010, afgelopen woensdag in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Hier verzamelden zich vele interaction designers voor een dag van nieuwe inzichten en inspiratie.

Bill Buxton bij Design by Fire
Bill Buxton bij Design by Fire

Bill Buxton van Microsoft Research startte de dag voor een wakker en fris publiek en vertelde over de eerste smartphone, the long nose, de auto van nu en het huis van de toekomst. Zijn ontwikkelingen zoals touchscreen technologie echt zo nieuw als ze lijken? En hoe kunnen we leren van onderzoek en productontwep uit het verleden? Bill Buxton deelde zijn visie hierover.

The long nose of innovation

De meeste technologische innovaties die zich nu in sneltreinvaart lijken te ontwikkelen, hebben eigenlijk een aanloop gehad van soms tientallen jaren. Na onderzoek, verfijning en uitbreiding volgt pas in de laatste jaren van de ‘nose’ de vertaling in mainstream producten. Het zijn alleen die meest recente ontwikkelingen die zichtbaar zijn voor het grote publiek. Oftewel de long nose of innovation. Denk aan de muis en touchscreen technologie. Een paar voorbeelden laten zien dat de eerste touchscreen producten al behoorlijk oud zijn:

apollo_casioAls ontwerper is het dus belangrijk om je te laten inspireren door de geschiedenis. Met een flinke dosis ontwerptalent erbij kan dat tot bijzondere resultaten leiden: Jonathan Ive doet combineert beide als geen ander. Jonathan Ive is senior vice president of industrial design bij Apple en voornaamste ontwerper van iMac, iPod, iPhone en iPad. Ongetwijfeld was IBMs ‘Simon’ een bron van inspiratie. De invloeden van Dieter Rams (40 jaar hoofd design bij Braun) zijn ook makkelijk te herkennen.

Braun T3 versus Apple’s iPhone
Braun T3 versus Apple’s iPhone

Menselijke vaardigheden

Natuurlijke user interfaces van de toekomst zullen nog veel beter inspelen op de sociale, cognitieve en motor-sensorische vaardigheden van de mens. We hoeven ons al niet meer te beperken tot input met een muis. Denk aan hoe de auto van nu die naadloos aansluit met je mobiele telefoon. En ook onze huizen zullen straks een veilige, persoonlijke, en naadloze aansluiting op onze persoon zijn, reagerend op touch, gestures, speech, etcetera. Met ook een gezonde dosis kennis van de menselijke vaardigheden, kunnen we ons werk als interactie ontwerper nog beter uitvoeren.