Voorbereid op reis met ANWB Vakantiehulp app

In het buitenland is alles net even anders: een andere taal, andere regels, onbekende wegen. Wat doe je dan als er iets vervelends gebeurt? Welk nummer bel je bijvoorbeeld? ANWB beheert ontzettend veel praktische informatie over vakantie-zaken. Deze info bundelden we in een nieuwe app die grotendeels offline te gebruiken is. Wel zo handig als je in het buitenland bent!

ANWB apps team

We vervulden de rol van UX designer binnen het apps-scrumteam ‘Vrije tijd’. Deze bestond uit 2 testers, een requirement analist, een iOS- en Android developer, een architect, een scrum master en een product owner. In samenwerking met de business owner slaagden we erin om voor de zomervakantie de eerste releases van de app te ontwikkelen. Dit alles in de nieuwe app-huisstijl die in lijn is met de vernieuwde website.

ANWB_ux_center@2x

Testen in het ANWB UX Center

Het hoofdkantoor van ANWB heeft een eigen ‘UX Center’ waar ze regelmatig ontwerpen onderzoeken. Toen we dat hoorden, konden we ons geluk niet op! Bij UNITiD testen we regelmatig onze ontwerpen met eindgebruikers om zo tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen. Daar leren we elke keer van. We kozen er dan ook voor om in het UX Center meerdere iteraties te onderzoeken van de Vakantiehulp app. Uiteraard met echte ANWB-leden. Omdat de test op het hoofdkantoor werd uitgevoerd, konden stakeholders, teamleden en andere UX’ers gemakkelijk meekijken in de observatieruimte. Hier noteerden we met z’n allen verbeterpunten en andere insights bij elke respondent. Op die manier konden we tussen de respondenten door de belangrijkste punten bespreken en clusteren. Onze aanpak hiervoor leggen we binnenkort in een aparte blogpost uit.

vakantiehulp_app@2x

De Vakantiehulp app

De app beschikt over informatie van 43 Europese landen. Eenmaal de grens over herkent de app waar je bent en toont hij info over het land waar je bent. Denk aan bestemmingsinformatie, noodnummers, een taalgids, verkeersregels, juridische tips, nieuws en voor veel mensen het belangrijkste: vertragingen op de belangrijkste vakantie-routes. 

Altijd hulp op zak

De grootste angst van vakantiegangers is dat er op reis iets vervelends gebeurt. ‘Wat als er iets wordt gestolen, ik autopech krijg of een aanrijding veroorzaak?’ Met de Vakantiehulp app bel je het lokale noodnummer van je vakantieland of het alarmnummer van de ANWB. Aan de hand van de GPS-locatie in de app kun je precies vertellen waar je bent. Zo kunnen lokale hulpverleners je makkelijk vinden.

offline_beschikbaar@2x

Offline beschikbaar

We zorgen ervoor dat de app grotendeels offline gebruikt kan worden. Niet onbelangrijk, aangezien de meeste mensen op vakantie vaak zonder internet zitten. Alleen voor actuele informatie is verbinding nodig: bijvoorbeeld voor actuele vertragingen op de weg, nieuwsberichten en tweets. In de app kun je gemakkelijk instellen óf en wanneer de app automatisch informatie ophaalt. Zo maak je nooit overwachte kosten voor je internetgebruik.

Ga je binnenkort op vakantie?

En ben je lid van ANWB? Wees dan goed voorbereid en download de iOS of Android app. We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

 vakantiehulp_app_stores@2x

Tijdens dit project werkten we nauw samen met MOBGEN.