Een gepersonaliseerd vrachtwagen-dashboard voor truckers

De digitalisering binnen de auto-industrie is inmiddels een welbekend fenomeen. Het dashboard wordt steeds digitaler; meters worden vervangen door digitale displays en hebben hun eigen user interface.

Bij UNITiD houden we ons al een tijd bezig met het analyseren en ontwerpen van digitale displays in vervoermiddelen. Zo zetten we in 2014  de website CarUI.info op, waarop we verschillende autodashboards reviewen.

Hoewel de digitalisering bij personenwagens zich vliegensvlug ontwikkelt, loopt het nog niet zo vlot in de transportsector. En dat terwijl vrachtwagenchauffeurs bijna continu op de weg te vinden zijn! Het ontwerpen van een digitaal dashboard zou voor deze groep weggebruikers een erg functionele tool kunnen zijn.

Het ontwerpen van een Truck UI was voor ons een mooie, nieuwe uitdaging. Daarom werd dit voor stagiair – en inmiddels collega(!) – Steven van Asselt zijn afstudeerproject.

unitidtruck-768x513

De keiharde wereld van truckers

Wanneer je voor een vrachtwagens gaat ontwerpen zul je met andere zaken rekening moeten dan wanneer je ontwerpt voor een personenwagen. Zo worden vrachtwagens gebruikt voor veel langere afstanden en chauffeurs werken niet alleen, maar ‘wonen’ ook in hun cabine.

Vrachtwagenchauffeurs hebben een druk bestaan. Naast het veilig, efficiënt, en milieuvriendelijk vervoeren van hun lading, voeren ze ook administratieve taken uit. Zo ontvangen ze hun ritten via een boordcomputer en moeten ze aangeven bij het transportbedrijf wat ze wanneer en waar aan het doen zijn.

Onderzoek naar nieuwe technologieën, wet- en regelgeving en veiligheidsaspecten binnen de sector vormden het vertrekpunt van het afstudeeronderzoek. Maar om écht een beter beeld te krijgen van het vak en de belangen, zijn zowel chauffeurs als transportbedrijven geïnterviewd. Zo konden de toptaken van een chauffeur – de meest uitgevoerde handelingen tijdens een rit – worden vastgesteld.

IMG_4125

Een wirwar aan communicatie en informatie

Uit het onderzoek kwam al snel naar voren dat de vrachtwagenchauffeur van nu te maken heeft met een veelheid aan informatie- en communicatiestromen, afkomstig van verschillende apparaten.  Voorbeelden:

  •     Een boordcomputer
  •     Tachograaf
  •     Radio
  •     Telefoons (werk en privé)
  •     Navigatiesysteem

Deze apparaten zijn nodig voor zowel werk- als privédoeleinden. Denk aan het ontvangen van een laadopdracht via de boordcomputer of een telefoontje naar het thuisfront tijdens een lange rit in het buitenland. Toch kan deze wirwar aan informatie – die binnenkomt via losse apparaten – zorgen voor afleiding en onveilige situaties op de weg.

Alle-devices

De oplossing: een slim digitaal dashboard voor goed overzicht

De ontworpen truck UI draait op een ingebouwde boordcomputer die diverse informatie- en communicatiestromen combineert in een overzichtelijke interface.

Het systeem combineert alle losse devices uit de cabine tot één centraal ingebouwd platform. Na een aantal weken ontwerpen, itereren, tussentijds testen en weer aanpassen, ontstond er een high fidelity prototype. Deze werd gemaakt in Sketch en geanimeerd in Principle voor een iPad Pro. Deze is getest door een tiental chauffeurs en een fleetmanager.

De definitieve versie van de Truck UI is uiteindelijk TruckSync genoemd. Deze naam geeft aan dat alle informatie- en communicatiestromen gesynchroniseerd worden binnen één systeem.

TruckSync zet alle losse informatie- en communicatiestromen om in gecategoriseerde notificaties. Tijdens een rit worden deze notificaties op een simpele, veilige en overzichtelijke manier gepresenteerd aan de chauffeur.

Het dashboard is opgebouwd uit drie verschillende ‘segmenten’. Het linker segment is het instrumentenpaneel; naast alle dashboardmeters komen hier alle gecategoriseerde notificaties binnen. Het middelste segment is het werkpaneel. Hier verschijnen alle werkgerelateerde handelingen. Rechts is een personaliseerbaar ‘widget’-segment. De laatste twee vereisen alleen een gebruikshandeling bij stilstand.

dashboardoverviewrender
dashboardoverviewphoto

Voor iedere categorie een eigen notificatie

Het TruckSync-systeem werkt met verschillende notificatiecategorieën. Iedere categorie heeft zijn eigen – en daardoor snel herkenbare – kleur:

  • Werk (groen) 


Dit zijn notificaties die afkomstig zijn vanaf het transportbedrijf. Dit kunnen berichtjes, telefoontjes en natuurlijk ook transportopdrachten zijn.

Notification-work
  • Persoonlijk (blauw)


Deze notificaties zijn afkomstig van de smartphone van de chauffeur. Ze kunnen weergegeven worden door de telefoon aan te sluiten op het dashboard via een ingebouwde dock. Alleen berichten en telefoontjes van geselecteerde contacten worden hier weergegeven.

personal
  • Verkeer (rood)


Dit zijn notificaties gerelateerd aan verkeerssituaties, zoals files, ongelukken of wegomleidingen.

Notification-traffic

Snelle besturing via het stuurwiel

De chauffeur kan tijdens de rit eenvoudig reageren op notificaties via knoppen op het stuur. Menu’s op dat scherm worden bestuurd via een vierpunts druktoets aan de linkerkant van het stuurwiel.

Ieder menu heeft zijn eigen mogelijke acties, die gekoppeld zijn aan één van de vier knoppen. Op het scherm is duidelijk te zien welke knop aan welke actie gekoppeld zit.

De knoppen lichten op in de kleur van de notificatie. Ter verduidelijking lichten alleen de knoppen met een mogelijke actie op, voor een nog snellere reactie van de bestuurder. Verder hebben de knopfuncties een vast patroon, om ‘muscle memory’ te ontwikkelen. Hierdoor kunnen de chauffeurs na verloop van tijd de knoppen bedienen zonder ernaar te kijken.

knoppen-voorbeeld-1024x695

Automatische updates naar het transportbedrijf

Voor transportbedrijven is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de chauffeur. Via het middelste touchscreen kan de chauffeur bevestigen wanneer hij gaat laden, lossen of pauzeren. Het systeem is context aware en merkt aan de hand van GPS wanneer er een handeling doorgegeven moet worden aan het transportbedrijf.

touchscreens-1024x654

Controle over notificaties en het dashboard

Veel dashboard-elementen zijn door de chauffeur naar wens aan te passen. Zo kan men de widgets instellen aan de rechterkant van het scherm en zelf kiezen van welke privécontacten men notificaties wil ontvangen tijdens het rijden. Deze keuze-optie beperkt het aantal binnenkomende privéberichten en -telefoontjes tijdens het rijden.

Het dashboard kan gepersonaliseerd worden via de bijbehorende app. Wanneer de smartphone in het dock geplaatst wordt, neemt deze automatisch alle voorkeuren over. Wanneer je je smartphone in een andere vrachtwagen met het TruckSync-systeem plaatst, zal deze ook je persoonlijke setup overnemen.

iphone_remote@2x

Video

Bekijk de video hieronder om geanimeerde schermen te bekijken en nóg meer te weten te komen over het Truck UI-ontwerp.