Een app voor universele bediening op superjachten

“Het is woensdagochtend. De zon weerkaatst vanaf de zee door het raam van mijn jacht. Vandaag slaap ik in de master bedroom van het bovendek, omdat mijn gasten aan boord zijn. Ik pak de iPad van mijn nachtkastje en met één druk op de knop roep ik een steward. Binnen enkele minuten hoor ik een stem zeggen: ‘Wat mag het deze ochtend voor u zijn meneer?’ ‘Vandaag een cappuccino met extra shot en de ontbijtkaart graag’, antwoord ik.”

Zomaar een stukje uit de user journey van onze persona Steve, eigenaar van een superjacht. Een bijzondere doelgroep. Hoe vaak komt het voor dat je daar iets voor mag ontwerpen? Wij deden dat afgelopen november, voor onze klant Van Berge Henegouwen.

Op dat moment beschikten zij al over een knap systeem dat alle eindjes op superjachten aan elkaar knoopt. Tijdens het project kreeg het systeem de naam Pivot. Aan ons de taak om de voorkant van de iPhone en iPad app er net zo high end uit te laten zien. Ook in dit project werkten we met scrum. Dat gaf ons de nodige flexibiliteit in het project en zorgde voor snelle iteraties en veel feedbackmomenten voor de klant.

Pressure cooker start

Van tevoren deden we een expert review om de sterke punten en verbeterpunten van de huidige app in kaart te brengen. Daarna volgden twee intensieve dagen met de klant, ontwerpers en ontwikkelaars in onze projectruimte in Amsterdam. Het doel: zoveel mogelijk kennis over de doelgroep en het huidige systeem naar boven te krijgen. We maakten onder andere een user journey voor een typische gebruiker. Daarnaast faciliteerden we verschillende schetssessies om de beste ideeën boven water te krijgen.

think_fase@2x

Media, entertainment en domotica gecombineerd

Het ging hier om een applicatie die media, entertainment en domotica combineert. We hebben de afgelopen jaren grote projecten gedaan op al deze domeinen, maar nog nooit allemaal bij elkaar! Ontzettend interessant, maar ook een flinke uitdaging. Belangrijke uitgangspunten voor de app waren:

  • Zoals altijd afgestemd op een specifieke gebruikersgroep
  • Voor een superjacht, dus alleen de allerbeste kwaliteit
  • Alles werkt naadloos met elkaar samen

Welcome to the Galactica Star

De klanten van Van Berge Henegouwen verwachten een high end, gepersonaliseerd systeem. Om daaraan te voldoen bedachten we een opzet met widgets. Voor elke gebruiker kan op een persoonlijk dashboard relevante informatie worden weergegeven, uiteraard omgevingsinformatie, maar ook beurskoersen, dagmenu’s en zelfs uitgaanstips voor de huidige locatie.

ipad_dashboard_big

Quick access bar

Een andere grote uitdaging was het overal en altijd toegankelijk maken van de meest gebruikte controls. Daarom werkten we aan een zogenoemd ‘quick acces panel’, waarin iemand bijvoorbeeld snel het licht in een ruimte kan dimmen, terwijl hij op zoek is naar een goede film. Ook de controls in de quickacces bar kunnen worden uitgewisseld. Hierdoor wordt de interface persoonlijk en altijd relevant.

ipad_quick_accessbar@2x

Now playing bar

Om het multitasken te faciliteren hebben we ook een ‘now playing’ bar toegevoegd. Via die balk kan iemand alle actieve systemen bekijken en bedienen, zonder daarvoor het huidige scherm te moeten verlaten.

ipad_nowplaying@2x

Universal control

Zo’n mooi systeem moet natuurlijk niet omvallen als er een nieuw – ook voor ons nog onbekend – apparaat wordt toegevoegd aan de line-up. Daarom maakten we een set universele controls, die nu en in de toekomst alle aangesloten apparaten kunnen bedienen: van een ouderwetse CD-speler tot de nieuwste Apple TV. Ook hier is de ruimte om de app persoonlijk te maken, met een sectie voor favoriete controls.

iphone_remote@2x

Persoonlijke stijl

Ook visueel stonden we voor een uitdaging. Hoe personaliseer je een app zonder een torenhoge technische impact? We bedachten een skinable interface: het aanpassen van een accentkleur en een set van meer dan 300 iconen zorgt voor een persoonlijke touch. Custom fotografie (van het jacht zelf) zorgen op het dashboard en in het menu voor een persoonlijke ervaring.

ipad_style@2x

Entertainment library

Met het ontwerpen van een media library hebben we al wat ervaring, waardoor we in dit project snel wat best practices konden neerzetten. We maakten bijvoorbeeld een slimme ‘recent bekeken’-sectie bij het openen van de library. Ook maakten we het selecteren van een aflevering van een serie makkelijk, en zorgden we ervoor dat je snel kunt zoeken op titel en acteurnaam.

ipad_iphone_media@2x

Stukje varen dan maar?

In september 2015 presenteerde Van Berge Henegouwen het systeem Pivot in hun stand op de prestigieuze Monaco Yacht Show. Daar was het een van de populairste stands. Het leverde Van Berge Henegouwen direct een contract op voor de AV-installatie van project Nova, een superjacht met een hybride-aandrijving.

Eind februari werd het eerste superjacht met het Pivot-systeem opgeleverd. We kunnen niet wachten om een stukje mee te varen!