UNITiD is now

Visit us at hike.one

Or continue on our old site while it is still here...

Op zoek naar ons logo?

Voor een witte achtergrond: PNG EPS Logo landscape
Voor een zwarte achtergrond: PNG EPS
Download alle logo's

NU.nl redesign

Meerdere platforms,
één geheel

Er was eens...

NU.nl bestaat al sinds 1999 en viert dit jaar zijn vijftiende verjaardag. De nieuwswebsite is niet alleen de grootste online nieuwsbron van Nederland, maar ook de meest innovatieve. Zo was NU.nl het eerste online nieuwsmedium met een eigen iPhone-, iPad-, smartwatch- en Google Glass-app.

Harde cijfers

 • 4,2mln
 • 2,75mln
 • 275
 • 40

Vernieuwen, waarom?

 1. Versnipperde stijl

  Het productportfolio van NU.nl is de afgelopen jaren flink aangevuld met verschillende producten. Snel innoveren heeft altijd voorop gestaan, waardoor er door de jaren heen een versnipperde stijl ontstond.

 2. Verschillende viewports

  Er bestaat voor bijna ieder mobiel apparaat wel een applicatie van NU.nl. Hierdoor is de kwaliteit van het via de browser bekijken van NU.nl op kleinere apparaten erbij ingeschoten.

 3. Adverteren via mobiel

  NU.nl kan niet bestaan zonder adverteerders. Hoewel het gros van de gebruikers al een tijdje is verhuisd naar mobiel, werkten mobiele advertenties nog niet optimaal als NU.nl vanuit de browser werd bekeken.

Nieuwe inzichten en betere technieken, brengen een optimale gebruikerservaring

Hoe doen we dat dan?

Spuitbus
Een nieuw uiterlijk
Laptop & mobiele apparaten
Responsive design
Kleingeld
Slim adverteren
Spuitbus

Een nieuw uiterlijk

Terug naar de basis

Om de versnippering aan te pakken moesten we terug naar de basis. Hiervoor deden we samen met het team van NU.nl een workshop ‘Branding en Identiteit’. Hierbij gingen we aan de slag met zaken als de informatiedichtheid, scanbaarheid en kort en snel nieuws.

Eén styleguide voor alle uitingen
De styleguide vormt de basis voor alle (digitale) uitingen van NU.nl. Met behulp van atomic design hebben we een overzichtelijke styleguide gecreëerd. Hierin worden alle ‘atoms’ gedefineerd. Met ‘atoms’ bedoelen we de kleinste bouwblokjes, zoals de gebruikte kleuren en de grootte van de lettertypes.

Nieuwe kleuren

Door de jaren heen werd het kleurenpalet van NU.nl steeds aangevuld met nieuwe kleuren. De kleuren werden vaak verschillende toegepast, waardoor een geheel ontbrak. Samen met NU.nl hebben we twee mogelijke kleurenpaletten samengesteld, waarbij we uiteindelijk kozen voor een helder en fris kleurenpalet.

Fris en helder

Extensies van NU.nl, zoals NUsport en Nutech, hadden voorheen felle, heldere kleuren. Op basis van deze kleuren zijn we het nieuwe kleurenpalet gaan samenstellen. Dit zorgt voor een frisse uitstraling met herkenbare kleuren. Ook zie je duidelijk onderscheid tussen de verschillende onderdelen.

Helder kleurpalet voor NU.nl
Helder kleurpalet voor NU.nl

Vertrouwd en herkenbaar

Gezien het grote aantal dagelijkse bezoeken wordt NU.nl ook wel 'de huiskamer van Nederland' genoemd. Iets om trots op te zijn, maar dat betekent wel dat je voorzichtig moet omgaan met grote veranderingen. De katernen op de homepage van NU.nl werden voorheen aangeduid met pastelkleuren. Om de herkenbaarheid en het vertrouwde gevoel te behouden, kozen we voor het nieuwe ontwerp een ingetogen, maar toch fris kleurenpalet. Het was hierbij ook een uitdaging om de verschillende katernen onderdeel te laten uitmaken van NU.nl, maar ze toch een onderscheidend karakter te geven.

Laptop & mobiele apparaten

Responsive design

Revolutie of evolutie

Uit user stories, tientallen sessies, iteraties, presentaties en ‘rapid prototyping’ vloeiden twee concepten: een ‘evolutie’ en een iets radicaler concept; de ‘revolutie’.  Deze twee concepten lieten we onder andere testen door het interne testlab van Sanoma. Uiteindelijk werd er gekozen voor de evolutie. Hierbij is wel ruimte gehouden voor revolutionaire redactionele formats.

Responsive design revolutie voor NU.nl

Revolutie

Voor het iets radicalere ontwerp kozen we voor een tweekoloms-grid. Hierbij zit het menu verscholen achter de ‘hamburger’. Alleen de extensies zijn direct zichtbaar. De focus ligt daardoor volledig op de content. Door de extra ruimte die er ontstond kon ook de informatiedichtheid iets omlaag, waardoor het geheel een stuk ruimtelijker aanvoelt.

Responsive design evolutie voor NU.nl

Evolutie

Bij het evolutie-ontwerp besloten we om een driekoloms-grid aan te houden waarbij we alle atoms, oftewel de kleine bouwsteentjes, aanpakten. Dit zorgt voor een rustiger en consistenter geheel. Op die manier hoeft de gebruiker nauwelijks aan veranderingen te wennen, terwijl er op de achtergrond juist een hoop is opgeruimd en veranderd.

Kleingeld

Slim adverteren

Content versus advertenties

Advertenties

In een door ons georganiseerde workshop samen met de salesafdeling van Sanoma keken we naar de wensen van de adverteerder en de mogelijkheden hiervoor op het vernieuwde NU.nl. Voor het nieuwe ontwerp hebben de advertenties verschillende formaten zodat ze op alle apparaten die bezoekers gebruiken optimaal worden getoond. Ook kan de advertentie linken naar de website van de klant of een branded content artikel van de adverteerder op NU.nl.

Content

In een workshop met de redactie van NU.nl keken we naar de mogelijkheden van een aantal bestaande redactionele formats, zoals ‘liveblog’, ‘dag van NU’, artikelpagina’s en de fotoviewer. Ook op het gebied van content keken we naar de mogelijkheden voor adverteerders. Adverteerders kunnen in nauwe samenwerking met de redactie een branded content artikel plaatsen, waarbij de adverteerder zich positioneert als expert van een bepaald thema. Deze vorm van adverteren is inzetbaar op alle platformen: mobiel, tablet en web.

Het eindresultaat

Vernieuwd, solide en herkenbaar

Met veel succes hebben we wekenlang intensief met elkaar samengewerkt in een multidisciplinair Scrum-team. Hierbij waren we continu bezig met ontwerpen, gebruikerstesten en aanpassingen doen. Door alle kennis en ervaring die we hebben opgedaan tijdens het proces zijn we tot een resultaat gekomen dat er mag wezen: een vernieuwd, solide en herkenbaar ontwerp voor de grootste digitale nieuwswebsite van Nederland.

Het laatste nieuws
het eerst op nu.nl

Bekijk hier het resultaat
© UNITiD 2018  Algemene voorwaarden | English | Event kalender