Nursing Calculator als ondersteuning bij verpleegkundig rekenen

Om verpleegkundigen en artsen te ondersteunen bij het verpleegkundig rekenen in de praktijk heeft Nursing de Nursing Calculator ontwikkeld. De Nursing Calculator is gebaseerd op het populaire Spiekboekje ‘rekenen voor verpleegkundigen’ van Ron Groothuis.

Dit boekje met rekenvoorbeelden is ontstaan omdat uit testen bleek dat verpleegkundigen vaak onder niveau scoren. In de praktijk kan dat zacht gezegd onhandig uitpakken. Aan ons de taak om deze informatie te vertalen naar een overzichtelijke en handige app! Om beter inzicht te krijgen in; waarom, wanneer, hoe en waar verpleegkundigen rekenen toepassen, mochten wij mee op ronde bij verschillende ziekenhuizen.

Wat kan je met de app?

Met Nursing Calculator kun je eenvoudig berekeningen uitvoeren, bijvoorbeeld voor oplossingen en verdunningen, infuusstanden, bmi en de inhoud van zuurstofcilinders. En met het metrieke stelsel reken je snel allerlei eenheden om. Verder wordt iedere formule uitgelegd met een voorbeeld en is er ruimte voor het maken van notities.
Het grote verschil tussen de app en het spiekboekje is dat verpleegkundigen met de app slechts hun waarden hoeven in te vullen en het juiste antwoord rolt eruit. Dit scheelt tijd én fouten. Daar zijn ook de ziekenhuizen mee geholpen.

The best of two worlds

Zo bleek de supervisie van de afdelingen een ruime blik op de toekomst te hebben. Voor hun is het een uitkomst als verpleegkundigen overgaan op de Nursing Calculator want ‘tijd scheelt geld’ en ‘foutloos rekenen en meegaan met de tijd is positieve publiciteit’.
Voor verpleegkundigen is dit een ander verhaal. Het volledig vertrouwen van een app verschilt nog van persoon tot persoon. Bovendien willen verpleegkundigen ook niet ‘dom worden’ en afhankelijk zijn van hun app. Daarom hebben wij ervoor gekozen de waarden in de formule te laten invullen. Dit werkt snel én tegelijkertijd geeft het inzicht in hoe het antwoord tot stand komt wat vertrouwen boezemt: “Dit klopt!”

Mee op de ronde

Het interviewen van verpleegkundigen bleek niet onverdienstelijk. Zo werd het ons duidelijk dat het aanhangen van een infuus via een pomp óf handmatig gebeurt. Hierbij wordt de druppelsnelheid per minuut uitgerekend. Bij een handmatige pomp berekent men om de hoeveel seconden een druppel moet vallen en checkt men dit. Daarom verschijnt er bij de infuusberekening niet alleen het antwoord in beeld, maar valt er ook een druppeltje aan de zijkant van het scherm. Wel zo makkelijk!

Het bleek ook dat verpleegkundigen tijdens hun nachtdienst vaak moeite hebben met het zien van de klok die zij gebruiken voor tijdmetingen. Een smartphone met lichtgevend scherm is dan een uitkomst. Helemaal ideaal als een stopwatch oplicht en trilt bij elke 15 seconden; de belangrijke meettijd.

Toekomst

Het omarmen van nieuwe technische ontwikkelingen verschilt nog behoorlijk onder de verpleegkundigen. Zoals sommige verpleegkundigen die langer in het vak zitten het ongepast vinden om hun telefoon te pakken in het bijzijn van een patiënt, zo hebben jonge verpleegkundigen daar geen enkele moeite mee. Voor hen is de smartphone niet alleen hun persoonlijke telefoon, maar zeker ook een functioneel device. Zonde om niet te benutten, toch? Dat blijkt ook uit de reviews:

 

Het spiekboekje was al handig, maar dit is helemaal geweldig. De iPhone heb ik altijd op zak, dus een berekening is zo gemaakt. Ook handig dat recent opgezochte items worden onthouden!

Erg handig als je niet zo goed in verpleegkundig rekenen bent!

Superhandige app voor verpleegkundigen én verzorgenden om berekeningen mee te maken. Met formules voor infuusberekeningen, injecteren en BMI. Werkt prettig en overzichtelijk.