Een online marktplaats van organisatoren en beheerders van accommodaties

In het Buurthuis van de Toekomst werken sportclubs, scholen, culturele instellingen en andere organisaties in de wijk slim met elkaar samen. Zo wordt de voetbalclub bijvoorbeeld meer dan alleen een voetbalclub, maar ook een plek waar mensen samenkomen voor een praatje, voor een cursus of misschien wel voor huiswerkbegeleiding.

visualinline_buurthuisvdtoekomst2

De gemeente Den Haag wil de accommodatiebeheerders en organisatoren van activiteiten bij elkaar brengen. Zo is het idee van het Buurthuis van de Toekomst ontstaan. Het is de bedoeling dat accommodaties ook voor andere doeleinden kunnen worden ingezet, zoals voor een workshop cupcakes maken, een bridge avond of een bar mitswa bijvoorbeeld. Je kunt het zo gek niet bedenken. Aan UNITiD is gevraagd om op basis van een aangeleverde briefing en Functioneel Ontwerp het Interactie Ontwerp en het Visueel Ontwerp te realiseren. De technische realisatie werd uitbesteed aan Aubergine IT.

Wat? Twee weken?

De grote uitdaging van het project was de oplevering; binnen twee weken moest de website werkend worden opgeleverd binnen de bestaande huisstijl van gemeente Den Haag. Gezien deze snel naderende deadline hebben wij parallel gewerkt met Aubergine IT aan de ontwikkeling van het platform. Zo zijn de schetsen direct uitgewerkt tot visueel ontwerp en daar waar nodig de wireframes digitaal uitgewerkt. Al kort na de eerste uitgewerkte pagina’s kon de developer starten. Dagelijkse bijeenkomsten met gemeente Den Haag hielpen ons om snel beslissingen te maken. Kort en bondig, er was geen tijd voor lange discussies.

Buurthuis van de Toekomst schetsen

 

Het concept

In de beginfase is het belangrijk dat de website gevuld wordt met accommodaties. Content is king. Het platform is daarom ingericht op beheerders van accommodaties; zij kunnen op een laagdrempelige manier accommodaties aanmaken. Organisatoren of geïnteresseerden kunnen aan de hand van filters snel bij deze accommodatie komen. Middels slim gebruik van tegels, iconen en opmaak van de pagina’s kan de accommodatie snel gescand worden op geschiktheid. Is er een accommodatie gevonden die voldoet aan de eisen dan kan de organisator van activiteiten contact opnemen met de beheerder. En voila—de eerste stap is gezet.

Don’t overthink it

De korte planning dwingt je tot keuzes te maken. Maar zijn dit wel de beste keuzes? Zouden we andere keuzes hebben gemaakt als we er langer over na hadden gedacht? Vaak zijn die eerste inzichten de beste dus is een korte deadline zinvol. Uiteraard ligt dit ook aan de website die je ontwerpt. In dit geval leende zo’n korte planning zich er goed voor. We kijken hoe dan ook terug naar een uitdagend project met een mooi eindresultaat en met meer werk in het verschiet. Er wordt namelijk al nagedacht over een volgende release met meer functionaliteiten die de website zullen verbeteren. Ook dan hopen we een steentje bij te kunnen dragen!