Nieuw: Windows Phone Patterns

Achter de schermen zijn we er al even mee bezig, maar nu is het zo ver. We hebben Windows Phone Patterns, het zusje van het succesvolle Android Patterns, gelanceerd! De site is met name bestemd voor collega interactie ontwerpers, maar ook developers zijn natuurlijk helemaal welkom.

Op Windows Phone Patterns vind je een selectie aan ‘interaction patterns’. Dat zijn beproefde oplossingen voor veel voorkomende ontwerp-problemen. Zo hoef je niet ieder wiel opnieuw uit te vinden en houd je energie over voor de grotere ontwerp-problemen.

 

Windows Phone

WP patterns

Ontwerpen voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is redelijk anders dan ontwerpen voor Android of iOS. Zo is de interface gebaseerd op Metro, de nieuwe design-taal van Microsoft, die zich sterk onderscheid van andere interface-stijlen door zijn ruimtelijke stijl en typografie.

Verder staat op de Windows Phone het sociale netwerk van de gebruiker centraal. Facebook,Twitter en LinkedIn zijn bijvoorbeeld geïntegreerd in de contactenlijst. Iets anders dat sterk afwijkt is het startscherm met de zogenaamde Live tiles. In tegenstelling tot icons kunnen ‘Live tiles’ ook content bevatten, bijvoorbeeld de bustijden van de dichtstbijzijnde halte. Of de stand van de thermostaat bij je thuis.

Tenslotte is ook de navigatie anders dan bij andere smartphone-interfaces. De gebruiker navigeert namelijk horizontaal door de content, door middel van panorama’s en pivots. Er zijn nog veel meer verschillen, maar die zal ik hier niet allemaal opnoemen.

Panorama

Aan de slag
We denken dat Microsoft met met Windows Phone een fijn alternatief biedt voor Android van Google en iOS van Apple. Dat is goed nieuws voor de consumenten want door de onderlinge strijd worden de besturingssystemen immers in hoog tempo beter en gebruikersvriendelijker. Tijd om ook mooie interactie-ontwerpen te maken voor het nieuwe platform.

We hebben inmiddels twintig patterns online staan die we graag met je delen. De komende maanden zullen we de website regelmatig aanvullen. Maar mocht je nu al patterns tegen komen, die nog niet op de website staan – en die kans is groot – voel je dan vrij om ze te beschrijven en ze voor te dragen. Je kunt daarvoor de Windows Phone Pattern toolkit gebruiken die we zelf ook gebruiken.