IPON Award 2011 voor “SociaalOpStap”

stappenplan_edit

Sociaal op Stap (SoS) bestaat uit een website en Android applicatie voor jongeren met autisme. De website is erop gericht deze jongeren te helpen met sociale situaties. Iemand begroeten of iemand troosten is namelijk nog niet zo makkelijk als je een vorm van autisme hebt. “Sociaal op Stap” is een gezamelijk initiatief  van de CED-groep en het Landelijk Netwerk Autisme en heeft gisteren een IPON stimuleringsaward gewonnen. Deze award wordt uitgereikt aan ICT producten voor het onderwijs die zich onderscheiden in innovatie, kwaliteit en originaliteit. De genomineerden zijn beoordeelt op gebruik, ontwerp, toegankelijkheid en prijs, waarbij SociaalOpStap als beste uit de bus kwam. Een award om trots op te zijn dus. Bij deze feliciteren wij daarom de CED groep en het Landelijk Netwerk Autisme.

SociaalOpStap bestaat uit stappenplannen die je helpen in sociale situaties. Hoe geef je iemand een compliment bijvoorbeeld? Op de website kunnen jongeren de stappenplannen aanpassen. Omdat sociale situaties zich meestal niet afspelen achter je desktop, is er ook een mobiele website en Android app. UNITiD was verantwoordelijk voor het interactie ontwerp. Het grafisch ontwerp is gemaakt door Resoluut. Elements interactive heeft de technische realisatie voor zijn rekening genomen.

Het ontwerpen voor jongeren met autisme vraagt om inlevingsvermogen en kennis van de doelgroep. Voor mijn afstudeerproject (DfI, TU Delft) heb ik ook een mobiele applicatie ontworpen voor autistische jongeren en had daarom al veel onderzoek gedaan naar de doelgroep. Voor SoS hebben we ook een aantal prototypes getest met jongeren, wat uiteindelijk tot een mooi resultaat heeft geleid. Wij denken dat toepassingen met (mobiele) technologie een enorm verschil kunnen maken voor jongeren met een beperking, mits deze goed aansluiten bij de verwachtingen en specifieke situaties van de gebruikers.