User testing 2.0: Fivesecondtest.com

Screenshot fivesecondtest.com
Fivesecondtest.com

User testing komt tegenwoordig in vele smaken. In-lab of remote, moderated vs. unmoderated, enz.
Regelmatig kom ik nieuwe tools of technieken tegen die zeker de moeite van het vermelden waard zijn. Vandaag de eerste: Fivesecondtest.com

Fivesecondtest.com biedt de mogelijkheid om (‘unmoderated remote’) vijf-seconden-tests uit te voeren. Bij een ‘vijf-seconden-test’ krijgt een respondent gedurende vijf seconden één pagina te zien om zijn eerste indruk van de site boven water te krijgen. Gebruikers vormen zich in de eerste vijf seconden een oordeel over belangrijke aspecten van de website en deze kunnen met behulp van een vijf-seconden-test objectief en onbeïnvloed worden achterhaald. Meer over de vijf-seconden-test vind je in deze podcast van Jared Spool en dit artikel van Christine Perfetti.

Het is een eenvoudige techniek die niet veel tijd kost om uit te voeren en bovendien geïntegreerd kan worden met andere taken of manieren van testen. Met behulp van fivesecondtest.com wordt het helemaal een fluitje van een cent: screenshot uploaden, (enkele) gegevens invullen en de rest gaat vanzelf. Naast de ‘classic’ test biedt fivesecondtest.com nog twee typen tests:

  • De ‘compare’ test waarbij twee verschillende afbeeldingen ieder tweeënhalve seconden worden getoond en vervolgens met elkaar worden vergeleken;
  • De ‘sentiment’ test die de respondent bevraagt over de beste en slechtste onderdelen van de interface.

Een nadeel van fivesecondtest.com is dat de meeste bezoekers waarschijnlijk uit de usability-, design-, of marketing-hoek komen, dus helemaal objectief zal je ontwerp niet worden beoordeeld.