8+ weken met de Apple Watch

10 april 2015: mijn wekker stond net wat vroeger dan normaal. Helemaal voorbereid zat ik om klokslag negen uur klaar voor de pre-order van de Apple Watch. Met drie verschillende apparaten probeerde ik door de drukte heen te komen. En dat lukte! Inmiddels draag ik hem al weer acht weken om mijn pols. Tijd om mijn ervaringen te delen.

Een van de eersten

Op 24 april, de dag van de release, werd mijn Apple Watch bezorgd. En zoals wel vaker bij lanceringen van Apple-producten, is het aanbod in de eerste periode altijd erg schaars. Doordat ik, nog steeds, als een van de weinigen met zo’n ding om mijn pols loop, krijg ik van Jan en alleman de vraag: ‘Wat kun je er nou eigenlijk mee?’ Bij dezen mijn uitleg!

Wat kun je ermee?

De mogelijkheden met de Apple Watch zijn oneindig. Het ligt volledig in handen van developers om te verzinnen wat we ermee kunnen doen. De hamvraag is niet zozeer wat je met de Apple Watch kunt of wilt doen, maar wat je erdoor gaat doen (of juist laat voortaan).

Gemotiveerd raken op verschillende vlakken

De Apple Watch is een sieraard: een mode-object dat je om je pols draagt. Net als met alle mode moet het bij je passen, je een goed gevoel geven en je motiveren. Met ‘motiveren’ bedoel ik dat je je anders gaat gedragen wanneer je het horloge draagt. Denk aan het dragen van een pak in plaats van een joggingbroek: je gaat ineens rechtop lopen, met je borst vooruit en je blik wordt zelfverzekerder.

Ook op andere manieren werkt de Apple Watch motiverend. Zo spring ik tijdens besprekingen ineens op, waardoor collega’s me verbaasd aankijken als ik rondjes door de vergaderruimte loop. Geen desinteresse, maar mijn horloge die me verteld dat ik te lang heb gezeten en even moet bewegen. Na een paar rondjes krijg ik de melding dat ik goed bezig ben en dichter bij mijn stand-goal van de dag zit. Drie speels gekleurde balkjes op het scherm houden mij gedurende de dag op de hoogte van mijn activiteiten. Sinds ik de Apple Watch draag ben ik dan ook meer gaan bewegen. Iets wat mijn moeder al tien jaar bij me probeert te bereiken.

8wekenwatch_content@2x

Bewuster en socialer leven

Even een paar scenario’s die je vast bekend voorkomen:

Je gaat met wat vrienden op een terrasje zitten. Het eerste wat iedereen doet is zijn telefoon op tafel gooien. Regelmatig trilt of bliept er een waardoor je keer op keer afgeleid raakt met z’n allen.

Je loopt met een collega over straat en voelt je broekzak trillen. Je hebt geen idee of het wel of niet belangrijk is, dus haal je je telefoon uit je zak. Nu je hem toch vast hebt kun je ook best even je mail en Instagram feed checken. Zodra je dat ding vast hebt verdwaal je in het web van apps, feeds en notificaties.

Sinds ik de Apple Watch draag, is er iets veranderd. Mijn telefoon ligt niet meer op tafel en hij komt niet meer uit mijn broekzak zonder dat ik weet wat ik ermee ga doen. Mijn Apple Watch is een filter van wat direct mijn aandacht nodig heeft en wat kan wachten. De ‘Taptic engine’ geeft mij een subtiel tikje op mijn pols als er iets binnenkomt. Door een snelle blik op het horloge te werpen weet ik wat voor type bericht het is. Als ik iets langer kijk, zie ik de inhoud van het bericht. Niet interessant? Geen probleem, want de onderbreking was slechts een fractie van de tijd die ik kwijt was als ik mijn telefoon uit mijn broekzak had gehaald.

Batterij besparen

Nog een voordeel is dat de batterij van mijn iPhone langer meegaat sinds ik de Watch heb. Over de batterijduur van de Apple Watch hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Ik laad hem ‘s nachts op en heb het batterijpercentage in acht weken tijd nog maar één keer onder de vijf procent gekregen. Dat was ook nog een dag van 19 uur waarbij ik hem vaak aan anderen heb gedemonstreerd.

De functies en apps

Minder afleiding

Vaak krijg ik berichtjes waar ik heel kort even op moet reageren: mijn huisgenoot die bijvoorbeeld meldt dat hij ‘s avonds niet mee-eet, of een collega die iets te laat voor de stand-up is. Met twee tikjes en een draai aan de kroon heb ik een duimpje, een smiley of een persoonlijk tekeningetje gestuurd. Doordat ik mijn telefoon hier niet voor gebruik, blijft het bij een korte interactie en kan ik snel verder met waar ik mee bezig was.

Persoonlijker dan andere apparaten

Hoewel ik soms mensen hoor zeggen dat het versturen van je hartslag niets meer dan een gimmick is, moet ik zeggen dat het een heel toffe en persoonlijke manier is om iemand te laten weten hoe je je voelt. Onderweg naar een date werd me gevraagd of ik er zin in had. Ik was zenuwachtig, dus ik stuurde mijn hartslag. Hij ging tekeer op dat moment.

Steeds meer nuttige apps

Je kunt al veel doen met de Watch: van het checken van treintijden en regen-updates tot het sturen van smileys naar je laatste Tinder-match. Ik kan er zelfs mijn verlichting thuis mee aan- en uitzetten. Het aanbod is ruim voldoende en er komen elke dag apps bij. Door de release van watchOS 2 zijn er nu weer veel nieuwe mogelijkheden voor apps.
Een goede app is voor mij een app die me op het juiste moment, op een contextgevoelige manier op de hoogte houdt en me op een persoonlijke wijze benadert. Loop ik ‘s ochtends naar de trein, dan wil ik op dat moment zien op welk perron ik moet zijn. Gaat het regenen rond de tijd dat ik van werk vertrek? Dan wil ik daar een uur van tevoren een melding over.

Geen iPhone voor om je pols

De Apple Watch zal door iedereen anders gebruikt worden. Voor mij is het voornamelijk een passief interactiemodel. Vertel mij iets belangrijks en ik ben tevreden. Vraag me op het juiste moment om feedback en ik reageer erop. Langdurig met een app spelen op de Watch is – voor mij in ieder geval – geen behoefte. Het is absoluut geen iPhone voor om je pols.

Dik tevreden

‘Ben je er tevreden mee?’, is de vraag die ik vaak als laatste krijg. Mijn antwoord is een overduidelijke ‘Ja!’. Ik ben onwijs tevreden met mijn horloge. Na acht weken voel ik me zelfs volledig naakt als ik hem niet draag. En dat terwijl ik jaren geen horloge droeg. Wat ik vaak hoor is ‘Ja, maar dat kan ik op mijn telefoon ook allemaal.’ Dan zeg ik altijd: ‘Waarom heb je een afstandsbediening voor je televisie? Je kan ook naar de televisie lopen om van kanaal te wisselen.’ Ook in je auto heb je de mogelijkheid om je radio vanaf het stuur én vanaf het middenpaneel te bedienen. Kortom: het gaat om het gemak. De Apple Watch maakt een paar momenten van mijn dag net iets makkelijker en plezieriger. Dat is waar technologie om draait.

Meer weten over Apple Watch? Of ben je benieuwd naar wat wij voor je project kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.